Overslaan en naar de inhoud gaan

Autoschade bij winterweer, wat wordt er vergoed?

De kans op autoschade is in de winter 60% groter dan in de zomer. En in strenge winters is de kans op schade nog eens 30% hoger dan in zachte winters. De meeste schade wordt opgelopen wanneer het glad is door sneeuw en ijzel. Op dagen dat de temperatuur constant onder nul ligt komen er ongeveer 500 extra claims binnen bij de verzekeringskantoren dan normaal. Goede reden dus om je autoverzekering op orde te hebben zodat je hier aanspraak op kunt maken wanneer je schade oploopt.

Winterbanden verplicht?

Ten eerste een vaak terugkomende vraag: zijn winterbanden verplicht in Nederland? Het antwoord daarop is nee. Ga je de grens over naar Duitsland dan heb je ze wel nodig. Je kunt daar een boete krijgen als je zonder winterbanden rijdt en het kan van invloed zijn bij het bepalen van jouw aansprakelijkheid in geval van een ongeluk of schade. In Nederland is dat niet het geval.

Welke dekking vergoedt wat?

Voor elke autobezitter is de WA-verzekering verplicht. Hiermee wordt de schade die je bij anderen aanricht vergoed. Om een vergoeding te krijgen voor schade aan je eigen auto heb je in vrijwel alle gevallen een WA + volledig cascodekking nodig. Glij je bijvoorbeeld door en bots je zo tegen een boom of lantaarnpaal, dan wordt de schade alleen vergoed met de WA + volledig cascodekking.

Wanneer iemand tegen jouw auto botst wordt de schade aan jouw auto vergoed door de WA-verzekering van degene die de schade heeft veroorzaakt. Gooit iemand een sneeuwbal tegen je auto waardoor er krassen of ruitschade ontstaat dan kun je, als je weet wie het was, deze persoon aansprakelijk stellen. Kom je er later achter en weet je niet wie het was dan kun je gebruik maken van je WA + volledig cascodekking. Bij een claim via je WA + volledig cascodekking val je wel terug in je schadevrije jaren.

Heb je pechhulp nodig, als bijvoorbeeld je auto niet meer start door een kapotte accu, dan valt dit niet onder de autoverzekering. Je kunt pechhulp wel aanvullend verzekeren.

De weg op tijdens een weeralarm?

Heeft het KNMI een code geel, oranje of rood afgegeven dan weet je sowieso dat je op moet letten. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen, dan geldt de dekking van je autoverzekering gewoon. Maar maak je de ruiten en spiegels bijvoorbeeld niet goed ijsvrij en heb je hierdoor slecht zicht, dan kan dit wel gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid als je schade krijgt of veroorzaakt. Daarnaast krijg je ook een boete voor slecht zicht door niet schoongemaakte autoruiten.

Bij een weeralarm is het in ieder geval beter om helemaal niet de weg op te gaan, tenzij je niet anders kunt. Met deze voorzorgsmaatregelen maak je in ieder geval een goede start:

  • Heb altijd een goede ijskrabber in je auto liggen om je ruiten en spiegels vrij te maken. Ontdooi je ruiten in ieder geval niet met heet water, hierdoor kunnen ze barsten.
  • Zet je auto niet op de handrem ter voorkoming van vastvriezen. Zet hem eventueel al in de eerste versnelling.
  • Gebruik antivries in je koelsysteem.
  • Let op met sterretjes in de ruiten. Bij vorst kunnen deze groter worden en kan de ruit sneller barsten.
  • Pas je rijsnelheid aan aan de omstandigheden.