Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypotheek aanvragen in coronatijd: 5 vragen

De huizenmarkt lijkt gelukkig (nog) niet getroffen door de coronacrisis. Huizenprijzen blijven stijgen en huizen worden zelfs sneller verkocht dan een jaar geleden (gemiddeld wordt een huis nu binnen 29 dagen verkocht, vorig jaar was dat nog 42 dagen). Het aantal transacties ligt maar liefst 23% hoger dan het weekgemiddelde voor de coronamaatregelen. Dit blijkt uit cijfers van de NVM.

Positief nieuws dus als je je huis wilt verkopen. Maar heb je een nieuwe woning op het oog of ben je er aan toe groter (of juist kleiner) te gaan wonen? Dan zul je voor een uitdaging staan. En mocht het gelukt zijn je droomhuis te kopen dan volgt stap 2: de hypotheek.

Veel van onze klanten maken zich zorgen of ze nog wel een hypotheek kunnen afsluiten. Er is immers veel onzekerheid over de economie en werkgelegenheid. Wat als je je baan straks verliest? Wij geven antwoord op de 5 meest gestelde vragen.

1. Hoe zal de hypotheekrente zich gaan ontwikkelen?

Dit is moeilijk te voorspellen aangezien er vele factoren van invloed zijn. Begin dit jaar leek de hypotheekrente ongeveer op hetzelfde niveau te blijven als vorig jaar of zelfs nog licht te dalen. Sinds de coronacrisis stijgt de hypotheekrente echter weer, voor het eerst in lange tijd. Het gaat nog steeds maar om enkele procentpunten, maar een dergelijke stijging hebben we lang niet gezien. De kans is dus aanwezig dat we voorlopig het laagste punt bereikt hebben. Aan de andere kant lijken allerlei steunmaatregelen eraan bij te dragen dat het vertrouwen in de economie weer terugkomt. Als dit doorzet zou er aan de stijging van de hypotheekrente weer een eind kunnen komen. Hoe dan ook is de hypotheekrente nog steeds historisch laag en dus gunstig als je nu een hypotheek wil afsluiten of omzetten.

2. Kan ik nog wel een hypotheek afsluiten?

Ja. Net als voor de coronacrisis geldt dat je een hypotheek af kunt sluiten als je een vast en/of bestendig inkomen hebt. Dit is niet veranderd.

3. Hoe wordt mijn inkomen getoetst?

Om te voorkomen dat je een hogere hypotheek afsluit dan je daadwerkelijk kunt betalen wordt altijd je inkomen en de bestendigheid hiervan getoetst. Anders gezegd: is de kans groot dat dit inkomen stabiel blijft in de toekomst? Daarom baseren de meeste geldverstrekkers zich alleen nog op de meest actuele gegevens en willen zij een werkgeversverklaring en salarisstrook zien van maximaal één of twee maanden oud. Verder geldt dat er aanvullende vragen worden gesteld als: ‘Op welke wijze wordt u of het bedrijf waar u werkt getroffen door de coronacrisis?’ en: ‘Is er overheidssteun aangevraagd door u of uw werkgever en wat is de inhoud en status hiervan?’ Als je in dienst bent bij een bedrijf zul je deze vragen door je werkgever moeten laten beantwoorden. 

4. Moet ik altijd een voorbehoud van financiering in het koopcontract opnemen?

We adviseren je altijd een voorbehoud van financiering in het voorlopig koopcontract op te nemen. Dit is nu nog belangrijker dan anders. Het beschermt je als het door inkomensverlies, bijvoorbeeld als je je baan verliest of langdurig ziek wordt, niet lukt je hypotheek rond te krijgen.

5. Wat gebeurt er als ik straks mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Ben je bang je baan kwijt te raken of op een andere manier in betalingsproblemen te komen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank of hypotheekadviseur. Wij kijken graag met je naar de mogelijkheden. Zo kan een geldverstrekker bijvoorbeeld je eerstvolgende incasso stoppen om je wat ademruimte te geven. Denk alvast na over manieren om de komende tijd geld te (be)sparen. Misschien is het ook mogelijk een voorschot op je hypotheek te nemen.