Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwonen: samen verzekerd en samen betalen

Ga je samenwonen? Dan veranderen er een aantal geld- en verzekeringszaken. Want je deelt niet alleen een woning, maar ook de bijbehorende financiën. Check met deze lijst of jullie alles op orde hebben.

Inzicht in jullie geldzaken

Zet alle inkomsten en uitgaven op een rij om inzichtelijk te maken wat jullie per maand te besteden hebben. Betrek ook alle bezittingen en eventuele schulden in het overzicht. Dit kan 'ouderwets' met een huishoudboekje, maar er zijn ook diverse online versies beschikbaar om jullie uitgavenpatroon in kaart te brengen.

Gezamenlijke rekening

Voor de vaste lasten is het handig een gezamenlijke rekening te hebben. Van deze rekening betaal je dan de huur of hypotheek, verzekeringen, huishoudelijke uitgaven zoals de boodschappen en bouw je een spaarpotje op voor lange termijn uitgaven en onvoorziene kosten. Op de gezamenlijke rekening kun je elke maand een afgesproken bedrag storten. Je kunt allebei hetzelfde bedrag storten of dit afstemmen naar verhouding van jullie inkomen.

Afspraken vastleggen

In een samenlevingscontract kun je allerlei afspraken vastleggen. Bijvoorbeeld wie wat betaalt, van wie bepaalde bezittingen en schulden zijn, wie daar verantwoordelijk voor is en wat jullie delen. Een samenlevingscontract kun je door de notaris op laten stellen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Hiermee is er meer vastgelegd bij wet.

Een van deze vormen is voor jezelf in ieder geval handig om de afspraken duidelijk op papier te hebben staan, maar je hebt ook vaak een officiële notariële akte nodig als je samen een hypotheek wil afsluiten, voor je pensioenfonds of bij het bepalen van erfbelasting in geval van overlijden van een van de partners. Je kunt ook overwegen een testament te maken. Zonder testament gaan alle bezittingen van je partner namelijk naar zijn of haar familie, ook als ze gedeeld zijn met jou. In het testament kun je vastleggen dat gezamenlijke bezittingen, zoals jullie huis, dan van jou worden.

Toeslagen

Controleer of je nog recht hebt op de toeslagen van de Belastingdienst die je eventueel ontvangt. Je recht op of de hoogte van de toeslag kan veranderen. Geef je persoonlijke wijzigingen op tijd door om te voorkomen dat je achteraf geld terug moet betalen.

Dubbele verzekeringen en abonnementen opzeggen

Welke verzekeringen en abonnementen hebben jullie al en overlappen elkaar? Zeg één van de twee op om overbodige kosten te voorkomen. Als je de verzekering die je aanhoudt op twee namen zet kun je vaak kosten besparen. Bij een koophuis zijn een opstalverzekering en overlijdensverzekering in ieder geval verplicht. Overige handige woonverzekeringen zijn een inboedelverzekering, buiten de deur verzekering, aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering.

Hypotheek of huur regelen 

Zet het huurcontract op naam van jullie beiden. Dan kunnen jullie samen bepalen wie er blijft wonen in het geval jullie uit elkaar gaan of in het geval van overlijden kan de langstlevende sowieso in de woning blijven wonen. Trekt de een bij de ander in in een koopwoning dan moeten jullie afstemmen hoe de kosten verdeeld worden. Bijvoorbeeld door ‘huur’ te betalen, een deel van de hypotheekrente betalen, meebetalen aan de aflossing of de intrekkende partner mede-eigenaar maken. Dit moet bij de notaris geregeld worden. Vergeet ook niet om afspraken te maken over de verdeling van eventuele winst of verlies bij de verkoop van het huis.

Samen een huis kopen en advies over jullie hypotheek nodig? Neem contact met ons op!