Overslaan en naar de inhoud gaan

Arbeidsongeschiktheid

Als zelfstandig ondernemer heb je niet alles zelf in de hand. Je hebt net als iedereen kans op ziekte of een ongeval. Als je arbeidsongeschikt wordt wil je graag snel duidelijkheid over waar je aan toe bent. Wildschut Verzekeringen geeft je graag advies over het beperken van het risico op inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid.

Wat komt er aan bod?

Tijdens een gesprek over een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen we onder andere deze vragen behandelen:

  • Hoe zorg je voor inkomen bij arbeidsongeschiktheid?
  • Hoe kan mijn bedrijf doordraaien als ik uitval?
  • Heb ik als zelfstandig ondernemer recht op een zwangerschapsuitkering?
  • Is de premie van mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar van de inkomstenbelasting?
  • Etc.

We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden van de arbeidsongeschiktheidsverzekering zodat je in geval van arbeidsongeschiktheid je hier geen zorgen over hoeft te maken. Uiteraard kunnen we ook werkgevers adviseren over langdurig ziekteverzuim van medewerkers. 

Actueel advies

Het is belangrijk dat je verzekering, afhankelijk van de economische ontwikkelingen, up-to-date blijft. Is bijvoorbeeld je inkomen veranderd? Wij geven je graag advies over het aanpassen van je verzekerde bedrag.

Veelgestelde vragen

Wat kost een zieke werknemer?

Ziek zijn we allemaal wel eens. Maar krijg je als werkgever te maken met langdurig ziekteverzuim, dan moet je rekening houden met aanzienlijke verzuimkosten. Je bent namelijk wettelijk verplicht om minimaal 70% van het loon gedurende 104 weken door te betalen. Hiervoor kun je een ziekengeldverzekering afsluiten. Die vergoedt een deel van het loon van je zieke werknemer. Maar je kunt ook te maken krijgen met andere kosten, zoals voor vervangend personeel en de begeleiding en re-integratie van je zieke medewerker. Volgens berekeningen van TNO kost het doorbetalen van het loon van een zieke werknemer gemiddeld € 230,- per dag. Met de extra kosten erbij kan dit oplopen tot ruim € 400,- per dag. Zorg dus dat je een goed personeels- en verzuimbeleid voert binnen je organisatie. Daarmee hou je grip op de kosten van verzuim!

Is eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet voor mij interessant?

Als werkgever kun je te maken krijgen met arbeidsongeschiktheid van je werknemers. Tegen dit risico kun je je verzekeren bij UWV. Hier geldt: hoe meer van je werknemers in de Ziektewet terecht komen, hoe hoger je premie wordt. Je kunt ook ‘eigenrisicodrager’ worden. Dat betekent dat je zelf de uitkeringen en de kosten van de re-integratie van je arbeidsongeschikte werknemers betaalt. Als eigenrisicodrager heb je de keuze of je dit financiële risico zelf wit dragen of dat je je hier (deels) voor verzekert bij een particuliere verzekeraar. In de praktijk blijkt dat met name bedrijven met veel werknemers kunnen besparen als zij eigenrisicodrager worden. Een bewuste keuze is hier op zijn plaats, want als je weer terug wilt keren naar een verzekering bij het UWV, moet je als werkgever een terugkeerpremie betalen. Wil je weten wat in jouw geval de voordeligste optie is? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Hoe beperk ik de risico’s rond langdurig zieke werknemers?

Als werkgever ben je verplicht om de eerste twee jaar het loon van je zieke werknemer door te betalen. Dat is een enorm financieel risico. Dit risico kun je afdekken met een ziekengeldverzekering. 

Daarnaast ben je als werkgever verplicht om er samen met je zieke werknemer voor te zorgen dat hij of zij zo snel mogelijk weer aan de slag kan. Als je werknemer na twee jaar ziekte aanspraak maakt op een WIA-uitkering, dan toetst het UWV of je voldoende hebt gedaan aan re-integratie. 

Als blijkt dat je je hier onvoldoende voor hebt ingespannen, dan kan het UWV je verplichten om het loon door te betalen. Het is dan ook aan te bevelen om deskundige hulp in te schakelen bij het opstellen van een re-integratiedossier.