De dure telefoon van je beste vriendin glipt opeens uit je handen. Of je zoon veroorzaakt tijdens het voetballen schade aan het huis van je buren. Wat moet je doen? Deze situaties zijn natuurlijk allesbehalve leuk. En het kan ook nog eens veel kosten met zich meebrengen. Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef je je daar geen zorgen over te maken. Deze verzekering zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen de gevolgen van onverwachte schade, zowel aan personen als aan spullen.
Maar wat is een aansprakelijkheidsverzekering precies? Is het verplicht? En waar ben je nu allemaal voor verzekerd?
Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?
Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel afgekort als AVP, Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren. Deze verzekering dekt schade die je per ongeluk veroorzaakt aan een ander of hun eigendommen. Dus ben je bijvoorbeeld aansprakelijk gesteld voor schade aan het huis van de buren? Of heb je iets kostbaars bij vrienden laten vallen? Dan wordt deze schade vergoed door de verzekering, mits je deze hebt afgesloten natuurlijk.
Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?
Het is in Nederland niet wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch sluit vrijwel ieder huishouden deze verzekering af. Ongeveer 95% van alle Nederlanders heeft een aansprakelijkheidsverzekering. Dit percentage ligt zo hoog, omdat je met een AVP grote financiële schulden voorkomt. Ongelukken gebeuren nu eenmaal en helaas brengen ze hoge kosten met zich mee. Een aansprakelijkheidsverzekering voorkomt dat je onverwachts met financiële schulden te maken krijgt. Bovendien is het natuurlijk erg nadelig voor een slachtoffer wanneer deze kosten niet direct betaald kunnen worden.
Wie zijn er verzekerd?
Als je een aansprakelijkheidsverzekering gaat afsluiten, kun je je hele gezin meeverzekeren. Dit betekent dat je partner en kinderen ook verzekerd zijn. Daarnaast zijn huisdieren, zoals honden en katten, vaak ook meeverzekerd voor de schade die ze aanrichten. Handig, want zij maken nog wel eens iets stuk.. Bij het afsluiten van de polis heb je de volgende vier mogelijkheden:
- Alleenstaand zonder inwonende kinderen
- Alleenstaand met inwonende kinderen
- Partners zonder inwonende kinderen
- Partners met inwonende kinderen
Waarvoor ben je verzekerd?
Ben jij aansprakelijk voor letselschade of materiële schade? De schade die je onopzettelijk aan anderen hebt aangebracht, wordt vergoed door de verzekering. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken. Schade die je met opzet veroorzaakt, bijvoorbeeld door expres iets stuk te maken, valt niet onder de dekking van de AVP. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoed onder andere:
- Materiële schade
- Letselschade
- Schade door huisdieren
En waarvoor ben je niet verzekerd?
Soms is het lastig om te bepalen voor welke schade je wel en niet verzekerd bent bij een AVP. Hieronder noemen we de situaties waarin aan AVP jouw opgelopen schade niet vergoed.
- Wanneer er sprake is van opzet: een AVP dekt alleen onopzettelijke schade.
- Schade aan eigen spullen: als je schade hebt aan eigen spullen, of de spullen van een gezinslid dat is meeverzekerd, wordt dit niet vergoed.
- Schade door motorrijtuigen: schade die je veroorzaakt met je auto of scooter valt niet onder de AVP, maar onder de voertuigverzekering.
- Schade op het werk: schade die je veroorzaakt onder werktijd valt vaak onder de aansprakelijkheidsverzekering van het bedrijf.
Wat als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt?
Ben je net uit huis en twijfel je of je een aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt? Als je geen AVP hebt en je veroorzaakt schade, dan ben je altijd zelf verantwoordelijk voor het betalen van deze schade. Als je een vaas laat vallen, zal deze schade niet erg hoog zijn. Echter, in het geval van letselschade kunnen deze kosten oplopen tot in de duizenden euro’s. Zonde als je hiervoor niet verzekerd bent! Ook al is een AVP niet verplicht, het wordt sterk aangeraden om deze verzekering af te sluiten. Het biedt je als het ware een buffer tegen onverwachte financiële kosten. Je voorkomt dat je spaargeld moet gebruiken of terecht komt in de schulden.
Kies je aansprakelijkheidsverzekering bij Wildschut Verzekeringen
Of je nu alleenstaand bent of een gezin hebt, het is belangrijk om een AVP af te sluiten. Wij vertellen je graag meer over deze verzekering en nemen de poliswaarden met je door. Zo ben je niet alleen goed verzekerd, maar weet je ook precies wat er gedekt wordt. Daarnaast helpen we je ook graag bij het vinden van een passende rechtsbijstandverzekering. In heldere taal leggen we je uit waar je rekening mee moet houden. Bel 030 - 293 48 47 voor advies of bereken hier direct je premie.
Veelgestelde vragen over wat is een aansprakelijkheidsverzekering?
Dekt een aansprakelijkheidsverzekering schade door mijn kinderen die niet meer thuis wonen?
Als je kinderen nog studeren en uitwonend zijn, dan zijn zij nog verzekerd via jouw aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor moet je natuurlijk wel een gezinsdekking hebben. Als ze uit huis zijn en niet meer studeren, moeten zij hun eigen verzekering afsluiten.
Wordt schade tijdens het werk vergoed?
Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering vergoedt geen schade tijdens betaald werk. Echter, schade tijdens vrijwilligerswerk, stage, een vakantiebaan of krantenwijk van je dochter of zoon wordt wel verzekerd.
Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?
De premie die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering wordt bepaald door je leeftijd, gezinssamenstelling, woonplaats en de hoogte van je dekking. Over het algemeen liggen de kosten tussen de drie en tien euro per maand. De kosten zijn het laagst wanneer je alleenstaand bent en geen kinderen hebt.