De elektrische fiets is inmiddels helemaal ingeburgerd in ons fietsland. In 2014 werden er zo’n 223.000 e-bikes gebruikt, nu is dit aantal al opgelopen tot 1,5 miljoen. Al deze nieuwe fietsen zijn echter ook interessant voor dieven. En het is natuurlijk ook even wennen aan de andere manier van fietsen dus misschien kan er nog een keer iets mis gaan. Schade en diefstal zijn dus zaken die je graag gedekt wilt hebben door een goede verzekering. Welke verzekering kun je het beste afsluiten voor je elektrische fiets?
Toenemend aantal diefstallen e-bikes
Sinds de opkomst van de e-bikes is dit ook een populair object voor dieven. Vorig jaar werd naar schatting 10% van de 271.000 verkochte e-bikes gestolen. De dure elektrische fietsen (de prijs is gemiddeld 1500 euro) zijn natuurlijk goed te verhandelen. Verzekeraars merken ook dat het aantal diefstallen van e-bikes toeneemt. Zij keerden 20% meer uit na diefstal van e-bikes. Dit kwam uit op een bedrag van ruim 10,5 miljoen aan schadeclaims.
Diefstal e-bike voorkomen
Om de kans zo klein mogelijk te maken dat je e-bike gestolen wordt kunt je het natuurlijk zo lastig mogelijk maken voor de dief.
- Parkeer je elektrische fiets op een plek in het zicht. Of zet je elektrische fiets, waar mogelijk, in een bewaakte fietsstalling.
- Gebruik een extra slot, bij voorkeur twee verschillende soorten sloten. Twee sloten forceren kost veel meer tijd en moeite. Zeker als de sloten op verschillende manieren werken.
- Maak het tweede slot vast aan een rek, paal of hek. Zorg altijd dat het slot aan het frame vastzit en niet alleen aan een wiel. Als je een kettingslot gebruikt, sla het dan een aantal keer rond je fiets en de paal.
- Maak het slot hoog vast en laat het niet op de grond hangen. Op sloten die op de grond liggen kan makkelijk met stenen of ander zwaar materiaal worden geslagen om het open te breken. Of de grond kan helpen bij het zetten van extra kracht met een tang.
- Gebruik een slot met een ART-keurmerk. Deze sloten zijn gekeurd door de ANWB, BOVAG, Vereniging RAI en verzekeraars.
- Gebruik de sloten ook wanner je fiets thuis staat.
E-bike verzekeren, welke verzekering in welk geval
Je kunt zelf allerlei voorzorgsmaatregelen nemen maar schade of diefstal is helaas niet altijd te voorkomen. Zorg dat je alle mogelijke gegevens van je elektrische fiets genoteerd hebt. Denk aan het merk, type, kleur en details zoals het framenummer, graveercode en slotnummer. Deze informatie staat vaak ook op je aankoopbewijs. Dat moet je sowieso ook goed bewaren.
Is je e-bike toch gestolen? Doe dan aangifte bij de politie en neem al deze informatie mee. Meld vervolgens de diefstal bij je verzekeraar.
Valt de elektrische fiets onder de inboedelverzekering?
Is je fiets gestolen uit je woning of schuur en heb je een inboedelverzekering, dan kan de diefstalschade via deze verzekering gedekt worden. Vaak geldt wel als voorwaarde dat de fiets op slot stond. Als je dit niet aan kunt tonen kan er niet uitgekeerd worden.
Is je fiets uit een gezamenlijke berging van je appartementencomplex gestolen of uit een vakantiehuisje, dan ben je hier meestal ook voor verzekerd via de inboedelverzekering. Bij de meeste verzekeraars geldt dan wel dat er zichtbare braakschade moet zijn.
Fietsdiefstal op straat valt niet onder je inboedelverzekering. Hiervoor dien je een aparte verzekering af te sluiten. Door de groeiende populariteit van e-bikes zijn er bij diverse verzekeraars speciale e-bikeverzekeringen af te sluiten. Ook in dit geval moet je kunnen aantonen dat je fiets op slot stond.
Elektrische fiets achterop de auto
Neem je je elektrische fiets mee achterop de auto dan valt deze niet onder de dekking van de autoverzekering. De fietsendrager geldt als accessoire van de auto maar de fiets zelf niet. In dit geval is een aparte fietsverzekering dus aan te raden.
Als je fiets schade oploopt terwijl hij op de fietsdrager op je auto staat is het afhankelijk van wie de schade heeft veroorzaakt. Rijdt een ander tegen je auto op waardoor je fiets beschadigd raakt? Dan is de veroorzaker (en zijn autoverzekeraar) verantwoordelijk voor het betalen van de schade. Heb je zelf schade veroorzaakt, ben je bijvoorbeeld zelf ergens tegenaan gereden, dan valt dit niet onder je autoverzekering. Alleen een fietsverzekering zal deze schade dekken.
Elektrische fiets meenemen op vakantie
Neem je je elektrische fiets mee op vakantie? Dan valt deze als bagage onder je reisverzekering. Je bent dan verzekerd tegen beschadiging en diefstal. De dekking is vaak wel aan een maximum gebonden. Je kunt eventueel de dekking voor fietsen uitbreiden. Let er ook op dat je meestal een eigen risico hebt bij de bagagedekking.
Ongevallenverzekering
Niet om je bang te maken, maar met e-bikes gebeuren vaker ernstigere ongevallen dan met een gewone fiets. Met een helm verklein je het risico op ernstige verwondingen. Als je toch een ongeluk krijgt en met hoge kosten wordt geconfronteerd dan biedt een ongevallenverzekering uitkomst.
Verzekering elektrische fiets afsluiten?
Heb je een elektrische fiets of ben je van plan er een te kopen? Een speciale fietsverzekering voor je elektrische fiets is dan eigenlijk de beste optie. Dan ben je in alle gevallen altijd verzekerd. Wij kunnen je uitgebreid adviseren over alle verzekeringen en welke het beste bij jouw wensen past. En we zoeken graag de beste en voordeligste verzekering voor je uit. Neem even contact met ons op!