Wat is de bonus-malusregeling?
Veel verzekeraars hebben een eigen bonus-malusregeling, ook wel bekend als no-claimkorting. Rijd je schadevrij, dan word je beloond met een lagere premie. Als je schade hebt, dan kan het zijn dat je het volgende jaar meer premie betaalt.
Bij sommige maatschappijen kun je je bonus-malusregeling beschermen met een bonusbeschermingsverzekering. Hierdoor val je bij schade niet direct terug in de opgebouwde korting.
Kan ik mijn schadevrije jaren van mijn bromfietsverzekering meenemen naar een autoverzekering?
Ja, bij een aantal verzekeraars is het mogelijk om de schadevrije jaren van je bromfietsverzekering mee te nemen bij het sluiten van een autoverzekering. Dat levert al snel extra korting op je premie op. Wil je weten of dat ook bij jouw maatschappij het geval is? Neem dan contact met ons op.
Klopt het dat ik na een ongeluk mogelijk minder uitgekeerd krijg als ik geen gordel om had?
Ja, dat kan zeker gebeuren. Krijg je een ongeluk met letsel en droeg je op het moment van het ongeluk geen gordel, dan kun je mogelijk een korting tegemoet zien op de schadevergoeding van de WA-verzekeraar van de tegenpartij. Draag dus altijd je autogordel, niet in de laatste plaats vanwege je eigen veiligheid!
Ik heb tijdelijk geen auto - en dus geen autoverzekering meer. Kan ik mijn schadevrije jaren behouden?
Als je je autoverzekering beëindigt, blijven je schadevrije jaren nog 1 jaar geldig. Bij sommige verzekeraars blijven je opgebouwde schadevrije jaren zelfs tot 3 jaar geldig. Dit kan bij hervatting van je autoverzekering een flinke korting op je premie opleveren.
Wanneer is een auto total loss?
Een auto kan ‘technisch total loss’ zijn als het technisch niet meer mogelijk is om de auto te repareren. Denk hierbij aan ernstige brandschade. In de meeste gevallen is er echter sprake van ‘economisch total loss’. Dat wil zeggen dat de kosten van de reparatie van de auto te hoog zijn in vergelijking met de waarde van de auto.
Is het gebruik van winterbanden verplicht?
In Nederland geldt vooralsnog geen verplichting, maar in veel andere Europese landen wel. Rij je zonder winterbanden als dit wel verplicht is, dan riskeer je niet alleen een verkeersboete, maar heeft dat ook serieuze gevolgen voor je aansprakelijkheid bij verkeersongevallen. Zorg daarom dat je de regels kent voordat je met de auto naar het buitenland gaat. Een handig overzicht per land vind je op de website van de ANWB.
Wanneer kan ik mijn autoverzekering het beste aanpassen van all-risk naar WA?
Na 6 tot 10 jaar is de dagwaarde van je auto meestal zodanig gedaald, dat je met een WA+ of all-risk verzekering mogelijk oververzekerd bent. Overstappen van een all-risk autoverzekering naar WA kan dan een goede beslissing zijn. Het is wel goed om te realiseren dat je bij grote schade (of zelfs verlies van je auto) die niet verhaald kan worden op een ander, zelf voor de kosten opdraait bij een WA-verzekering. Twijfel je over wat de beste keuze is? Neem dan contact op met ons kantoor in Utrecht en bel 030 - 293 48 47.
Hoe weet ik wat het beste kinderzitje is voor mijn kind?
Het is heel belangrijk dat je een stoeltje kiest dat past bij de leeftijd en lengte van je kind. Zorg daarnaast ook dat je het stoeltje op de juiste manier bevestigt en dat je kind goed vastzit in het stoeltje. De Taskforce Kinderveiligheid heeft een handig instructiefilmpje gemaakt waarin je stap voor stap ziet hoe je je kind het veiligst kunt vervoeren.